torstai 3. toukokuuta 2012

Vapun muistelua ja shelttikoulutusta

Niin se vaan meni pidennetty viikonloppukin nopeasti, kun oli niin paljon tekemistä joka päivälle. Tara oli meillä hoidossa perjantaista sunnuntaihin, käytiin moikkaamassa Hilla-neitiä Raahessa ja lenkkeiltiin kauniissa, mutta tosi tuulisessa kevätsäässä. Raahen mätsärit jäi meidän osalta käymättä, kun joku fiksu koiranomistaja oli unohtanut rokotustodistuksen Hämeenlinnaan... Mutta tuleehan noita mätsäreitä vielä tässä kevään ja kesän aikana, joissa saa käydä harjoittelemassa ihan tarpeeksi. Olin epähuomiossa ottanut Pinjalle myös liian vähän ruokaa mukaan reissuun ja viimeiset päivät Vihannissa neidin ruokavaliota joutuikin sitten soveltamaan. Annoin sille pentunappuloita sen verran, että niitä riitti edes vähän jokaiselle päivälle ja jatkoin annoksia riisillä, piimällä ja Purinan pienelle aikuiselle koiralle tarkoitetuilla näytenappuloilla. Hyvinhän nuo neidille maistui, eikä mahakaan mennyt sekaisin.

Eilen oli Hämeen shelttien koulutus Kangasalalla ja mentiin sinne Pinjan kanssa. Paikalla oli taas liuta kaiken kokoisia ja -värisiä shelttejä. Ikähaitarikin oli tällä kertaa melko laaja, sillä mukana oli myös 8,5-viikkoinen Pinjan velipuoli. Molempien isä on siis komea Blomlane's True Blue, joka valittiin muuten Lahden kansainvälisessä näyttelyssä pari viikkoa sitten rotunsa parhaaksi shetlanninlammaskoiraksi! Pinja oli pikkupennusta todella kiinnostunut, samoin kuin 4-kuukauden ikäisestä urospennusta. Kyllä se niin vaan on, että pentu toisen tuntee! Pinja pääsi myös leikkimään välillä aika villistikin 7-kuukautta vanhan shelttineidin kanssa.
Tällä kertaa harjoiteltiin melko samoja asioita kuin viimeksikin, eli koiran seisottamista, ravaamista ja hihnassa toisen koiran ohittamista. Seisotin Pinjaa pöydällä ja eräs sitä tutkinut shelttikasvattaja kehui Pinjan ulkomuotoa jänteväksi, hyvin kulmautuneeksi ja väriä puhtaaksi merleväriksi. Kuulema joissain virallisissa mittelöissäkin kannattaisi pentua käyttää, kunhan valitsee tuomariksi sellaisen, joka ei rokota niin paljoa isokokoisesta koirasta. ;) Samainen kasvattaja sanoi Pinjan tulevasta koosta, ettei siitä välttämättä tule niiiin isoa neitiä, kun jotkut on mulle sanoneet. Eli aika vaan näyttää, mihin asti Pinja kasvaa korkeutta. Toivoisin tietenkin, että sen kasvu loppuisi mahdollisimman pian, joka merkitsisi myös ensimmäisten juoksujen alkamista samaan aikaan. Shelttinartut saa ekat juoksunsa yleensä 5-9 kuukauden iässä ja mahdollista on, että Pinjalla olisi enää vajaa kuukausi jäljellä tuota "pikkutyttö"-aikaa, jonka jälkeen siitä tulee sukukypsä teini! Voi kamala, kuinka äkkiä tämä aika onkaan mennyt...
Koulutuksen ohitus- ja ravaamisharjoituksissa Pinjalla oli kuono lähes koko ajan maassa, kun hiekkakentällä oli sen mielestä niin hyviä hajuja! Muutenkin Pinja kulkee nykyään aivan haltioissaan kevään hajujen perässä ja saa olla tarkkana, ettei se pistele poskeensa puskista ja tien penkoilta löytyviä ylläreitä. Eräskin päivä Pinja löysi kuolleen pikkukalan ja kerkesi napata sen suuhunsa ennen kun kerkesin estää. Myös kaiken maailman keksejä ja pullia on tullut tuon koiran suusta lenkeillä kaivettua ihan tarpeeksi.

Ja sitten lopuksi ihan eri asiaan. Mua on alkanut kiinnostaa ihan tosissaan koiran luonnonmukainen ruokinta ja ilmoittauduinkin tämän kuun lopulla täällä Hämeenlinnassa järjestettävälle raakaruokaluennolle. En ole kuitenkaan varma, että alanko syöttää Pinjalle ihan raakaruokaa, mutta luonnonmukaisella, eli osittain kypsennetyllä ruualla voisin aloittaa. On kyllä mukavaa ja erittäin mielenkiintoista mennä kuuntelemaan se luento, jonka jälkeen on varmasti paljon viisaampi kuin nyt. Toivon myös, että siellä on mahdollisuus esittää kysymyksiä ja jopa mahdollista suunnitella oman koiransa ruokavalio, jotta ei tulisi tehtyä vakavia virheitä vielä kasvavan pennun kanssa. Tämän takia aikaisemmin ajattelinkin syöttää kuivanappuloita Pinjalle sen ajan, kun se kasvaa, mutta olen lukenut niin kamalia juttuja valmiista kuivamuonista, että siirtyisin luonnonmukaiseen ruokintaan mahdollisimman pian! Myös muutamien koiranomistajien kanssa on aiheesta tullut keskusteltua ja kaikilla näyttää olevan vain hyviä kokemuksia barffaamisesta tai koiran luonnonmukaisesta ruokinnasta. On kuulema iho-oireet, ruokahaluttomuus ja mahavaivat loppuneet kuin seinään kuivamuonasta pois siirryttäessä.

Vappuna Vihannissa. Bongaa kasvupatit!


P.s. Pinjalta lähti tänään eka kulmahammas, alhaalta vasemmalta! Toinenkin alakulmuri heiluu jo lupaavasti ja uudet alakulmurit näkyy.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti