sunnuntai 22. huhtikuuta 2012

Shelttikoulutusta ja keväiset mätsärit

Meillä onkin tapahtumantäyteinen viikko takana ja Pinja onkin saanut tämän viikon aikana reeniä näyttelyhommista ja käyttäytymisestä muutenkin. Keskiviikkona käytiin Kangasalalla kevään ensimmäisessä Hämeen shelttien järjestämässä tapakoulutuksessa. Siellä olikin liki parikymmentä rodun edustajaa paikalla ja Pinja oli aivan elementissään! Se tosiaan näyttää tunnistavat rotutoverinsa ja menikin rohkeasti tutustelemaan muihin heti paikalle saavuttuamme.
Koulutuksessa harjoiteltiin hihnassa kulkemista, toisten koirien ohittamista ja vähän näyttelyjuttujakin. Paikalla oli mukana myös toinen pentu, joka oli Pinjan kanssa suunnilleen saman ikäinen, puolet pienempi vaan! Tämä toinen pentu painoi kuulema alle 3 kiloa, eikä sillä ollut vaihtunut hampaat vielä ollenkaan. Pinjalla on tähän mennessä vaihtunut kaikki etuhampaat, sekä ylhäältä että alhaalta. Kulmarit ovat vain vaihtumatta ja painoa oli neidillä tällä viikolla 6 kg. Tosi yksilöllisesti nuo koirat näyttävät siis kehittyvän. Pinja pääsi myös pöydälle käsiteltäväksi ja siinä mittailtiin sitten säkäkorkeuttakin. Tulokseksi saatiin 35 cm, eli ei sais neiti enää kasvaa. Mutta mahdotonta sen on tuossa mitassa pysyä, kun etujaloissa on sen verran isot kasvunpatit. Joku shelttikasvattaja meinasi, että Pinja kasvaa 42-senttiseksi... Saapa nähdä, tuleeko meijän kakarasta oikea jättisheltti, vai pysähtyykö kasvu muutaman sentin jälkeen.
Ajateltiin alkaa käymään näissä harjoituksissa, jotka järjestetään parillisten viikkojen keskiviikkona ja kun ei tuo 60 km matka ole liian pitkä ajaa kahden viikon välein. Meidät toivotettiin myös tervetulleeksi shelttien makkaranpaistolenkille 26.5. ja yhdistyksen kesäleirille. Ainakin tuonne makkaralenkille ollaan näillä näkymin menossa, mutta kesäleiristä en vielä osaa sanoa.

Ollaan tässä pitkin viikkoa harjoiteltu shelttikoulutuksesta saatujen vinkkien avulla näyttelykäyttäytymistä. Melkein joka lenkin yhteydessä ollaan otettu seisottamista ja ravaamista. Tulokset näkyivät tämä päivän mätsäreissä, jotka järjestettiin jälleen Parolan hiekkakentällä. Tänään pentuja oli yhteensä 30, isot ja pienet samassa. Kilpailtiin nrolla 16 ja päästiin odottamisen jälkeen kehään villakoiran kanssa. Pinja meni mielestäni hyvin, ainakin jos viime viikkoiseen mätsäridebytointiin vertaa. Neiti seisoi nätisti, ravasi ilman hyppimisiä ja hampaiden katsominen pöydälläkin onnistui. Välillä Pinja olisi kuitenkin halunnut jäädä haistelemaan kentän hajuja, eikä oikein jaksanut keskittyä namipalaan kädessäni. Saimme tuomarilta sinisen nauhan, koska "punaisia nauhoja ei voi antaa kuin yhden...". Pitkään tuomari pohtikin Pinjan ja villakoiran väliltä.
Sinisten kehässä Pinjasta huomasi, että se alkoi olla jo vähän väsynyt ja turhautunutkin. Muutama nilkkaan tarttumisyrityskin neidiltä nähtiin, mutta onneksi se lopetti heti kun komensin. Pinja ravasi kuitenkin enimmäkseen hyvin ja seisoi paikoillaan, vaikka väsyneenä se tarjosikin muutaman kerran istumista. Tuomari ei varmaan nähnyt Pinjan toilailuja, sillä päästiin 5 parhaan joukkoon! Olin aika äimänä, mutta mielellään mentiin siihen 5 koiran riviin seisoskelemaan. Pinja seisoi tällä kertaa oikein mainiosti ja oltiin lopulta sinisten 2.!  Olen kyllä niin tyytyväinen tuohon tyttöön ja kyllä näytti harjoittelu tuottaneen tulosta. Palkinnoksi saatiin ruusuke, nameja, puruluu ja pentulelu (jonka Pinja mielellään otti kotiin päästyämme hampaisiinsa, muttei jaksanut kiinnostua leikkimään sillä). Nyt neiti nukkuukin tyytyväisenä pois väsymystään uudessa pedissä, joka tuli alkuviikosta postin mukana.


Vastakkain villakoiran kanssa

Pöydällä kopeloitavana

Sinisen nauhan tyttö


Sinisten kehässä (anteeksi kuvan huono laatu, mutta oli pakko zoomata)

Palkintojen jaon jälkeen oltiin kuvattavana. Tässä Pinja seisoo niin hyvin!

Seuraavat mätsärit olisi sitten ensi keskiviikkona Turengissa, mutta saa nähdä, lähdetäänkö sinne. 1.5. ollaan ainakin menossa Raahessa järjestettäviin vappumätsäreihin, kun ollaan lähdössä taas Vihantiin ensi torstaina ja ollaan vapun aika siellä. Hilla-labbiskin lähtee mukaan mätsäridebytoimaan ja muutenkin on mukava nähdä eri paikkakunnilla järjestettäviä kisoja!

Tähän loppuun vielä Parolassa näpätty 19-viikkoiskuva meijän reippaasta neidistä.19 viikkoa


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti